Ballooning og pancacking og hvad kan man gøre ved det

2 ord man høre tit når vi snakker stomi er ballooning og pancacking.

Ballooning

For dem der kan engelsk giver orden nok sig selv hvis man ser på dem enkelt vis.


Balong

Ballooning som billedet skulle vise så betyder ballooning i alt enkelthed ballon syndrom. Sådan helt nede på jorden så er det luft i posen, så simpelt kan det siges.
Nå man hvad kan man så gøre ved det?
Først er det vigtigt at finde ud af hvorfor der kommer så meget luft i posen at filteret som sidder i posen ikke kan følge med til at lukke det ud (Hvordan filteret virker og ikke virker er en helt anden snak)
Ofte kan det brydes ned i 2 enkelte spørgsmål
1) Dannes luften i tarmen? (Se evt. http://velkommentilulla.dk/?p=259 for gode råd om kost)
2) Dannes luften i posen ?
Når man er kommet så langt så kan man begynde at se sig om efter løsninger.

Skabes luften i tarmen så skal man i gang med at kigge på kosten og måske have hjælp af en stomisygeplejeske eller diætist med forstand på stomi.

Dannes luften i posen så findes der et hav af møder at løse det på.
Den meste enkelt er simpelthen at lukke luften ud når den kommer. Det er ikke altid lige praktisk så derfor dykker vi lige lidt længere ned i de forskellige løsninger.

Nogen er så modige at de stikker hul i posen og sætter et stykke tape på og så kan de lukke luft ud på den måde. Her vi jeg lige skynde mig at sige det vil jeg ikke anbefale da det kan ende med posen går i stykker og man havner med afføring over alt.
Vil du have en løsning hvor du stadig lukker luft ud så vil jeg anbefale noget som https://www.respond.co.uk/product/osto-ez-vent/ jeg har kun fået en prøve og den virker som den skal. For mig er det bare ikke den rigtige løsning.

Man kan også vælge Diamonds https://www.convatec.dk/produkter/pc-stoma-accessories-products/4c69f9f4-b965-4302-aace-b393cb5d54d5 det er noget krystal der bliver til gel når det bliver vådt. Det gør at der ikke dannes luft i posen og det kapsler også lugt inden så det er lidt en win win. Det er vigtigt når du bruger Diamonds at du kommer hele posen i stomiposen og ikke åbner den.

Pancacking

Igen for nogen siger det sig selv. Men for andre kræver det måske lidt hjælp.

Som billedet viser så er der tale om at posen forbliver flad som en pandekage uden der kommer noget i. Det drejer sig ofte om der er lavet et falsk tryk i posen som gør det ikke kan komme noget med i posen.
Det kan løses ved at der er lidt luft i posen når man tager ny pose på og når man tømmer den.
Pancacking kan også gøre at afførringne sætter sig fast om tarmen og derfor “skyder pladen af” og man går læk. Man kan prøve både med lidt luft i posen men også at smøre lidt madolie i toppen af posen så afføringen nemmere finder vej ned i posen.

Dette indlæg blev udgivet i Stomi, Tips og triks og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar