Seton sutor

Når du har fået en fistel vil du næsten helt sikkert høre disse ord.

En seton sutur er et dræn som bruges til at holde fistelgangen åben.
Hvis jeg skal beskrive dem jeg har haft vil jeg sige det er fiskesnører med knuder på. Det kan så varierer hvor tyk den fiskesnører er og hvor bøjelig den er. De fås også i forskellige farver men tænker det må være for kirugernes skyld.

Man kan oftest ikke mærke en seton sutur dog er der gange hvor man ikke er i tvivl om at man lige skal have knuden flyttet lidt. Så er det bedst med et varmt bad og så lige få placeret sig så man kan nå og så forsigtigt lige få “nusset” tråden fri af det det har sat sig fast i. De fleste gange kan man gøre det selv og man blive bedre til det med tiden og ja det er grænseoverskridende at stå der bukket sammen og fingeren der oppe. Det er en af de ting jeg bla. ikke deler med andre end jer her inde 😉

En seton sutur bliver lagt i narkose så man mærker ikke noget når den bliver lagt.
det kommer meget an på hvilken kirug man har om man har ondt dagen efter.
Det kommer også an på hvor meget der er lavet ud over at udskifte seton sutur.
Personligt kan jeg ofte gå på arbejde dagen efter dog er der ting jeg ikke lige kan fordi det strammer i såret.

Hvis dine fistler er anale eller vaginale så går kirugen ind af den naturlige åbning der er og laver ikke en ny åbning med mindre det er nødvendigt da det vil kræve pleje når du kommer hjem.

Nogen skal skylle deres fistler med bruseren efter toiletbesøg og andre skal ikke det er op til kirugen hvad han/hun vurdere er nødvendigt. Lige som nogen kiruger anbefaler man svømmer og andre gør ikke. Vigtigst er du du følger den anbefaling fordi det er hvad der er vurderet bedst for lige netop dig.

Blødning er helt normalt efter en seton sutur er lagt. Dog skal det gerne aftage efter et par dage.

Bind/forbinding kan være nødvendigt når du har fået en seton sutur for går suturen i en fistel der går ind til tarmen så vil der også komme tarmsaft ud den vej. Det individuelt hvor meget væske der kommer men vær ikke overrasket over der kan komme noget ud det er helt normalt.

Dette indlæg blev udgivet i Fistler og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar