Tilbehør til stomi pleje

Kantsikring

Kantsikring kan blive en af dine nye venner. (Nogen kalder også kantsikring for bananer)
Kantsikring er godt hvis din plade/bandage begynder at løsne sig ude fra eller har tildens til at klistre sig fast til dit tøj.
Mange sætter også en kantsikring på hvis de skal dyrke fitness, sport eller svømme.

Diamonds

Diamonds

Diamonds er et lille pulver man kan komme i posen hvis man døjer med tyndt output/afføring.
Det virker ved at blive suge væske til sig og blive til gele.

Stoma Powder, Stomahesive

Stomi pulver

Pulveret bruges hvis du har tildens til fugtig hud under pladen/bandagen.
Man bruger det ved at komme det på et fnug frit stykke evt. gaze og så tørre der hvor pladen/bandagen skal sidde. Man tørre derefter efter med et stykke frisk gaze. Der vil stadig blive lidt pulver tilbage. Det hjælper med at binde pladen /bandagen til huden.
Man kan evt. bruge baby pudder (dog skal man være obs på at noget baby pudder kan indeholde parafume)

Barriere creme

Barriere creme, spray, “slikpinde”

Barriere creme, spray, “slikpinde” bruges under pladen hvis man har problemer med huden.
De forskellige produkter har forskellige egenskaber så det er værd at snakke med enten producenten eller din stomi sygeplejeske om hvad du kan have gavn af.

Metylrosanilin

Metylrosanilin (i daglig tale ofte omtalt som det lilla stads)
Metylrosanilin bruges ved sår og svamp ved stomien. Vær dog obs. på brug af Metylrosanilin kan gøre huden tynd så bruge den ikke hver dage i længere tid.
Skulle du være uheldig at få noget andre steder end på huden så prøv med lidt sprit (husholdningssprit) det er rigtig godt til at fjerne det fra overlader på toilettet/badeværelset.

klæbefjerner
Klæbefjerner

Klæbefjerner
Som med alt andet findes der også et hav af forskellige klæbefjernere.
Om man bruger klæbefjerner er en smagssag. Har man sart hud vil jeg klart anbefale man bruger klæbefjerner og meget af det for at skåne huden. Dog vær obs. på at er din hud irriteret kan klæbefjerner godt gøre det værre hvis du ikke tåler den. Det er derfor vigtigt at finde den rigtige klæbefjerner lige netop for dig.
Om man er til spray eller servietter er igen en smagssag uanset hvad man vælger er det vigtigt at lade produktet arbejde i den tid det behøver. Personligt er jeg til spray og kommer det på som det første og så gør jeg resten af mine produkter klar.

Stomi saks
Stomisaks

Stomisaks

En stomisaks er næst et uundværligt værktøj med mindre du er så heldig at kunne få for standsede plader. Saksen er let buet så du nemmere kan klippe i pladen og lave et rundt hul.

Tætningsring/vaniljekrans

Kært barn har mange navne.
Jeg bruger den på billedet men ved der findes flere forskellige.
Tætningsringen sidder helt inde ved dutten og mellem plade og hud så man ikke behøver være helt så præcis med at få klippet pladen den rigtige str. Den er også en fordel hvis man ikke har en helt rund dut da den kan formes og trækkes i.

Pas dog på du ikke får hevet for meget i ringen da den ikke trækker sig sammen igen.

Stomi skabelon

At måle sin stomi

At måle sin dut er en vigtig ting i hvert fald i den første tid. Om det passer dig bedst med en tommestok eller det skydelære du forhåbentligt har fået af din stomisygeplejeske er lige meget. Vigtigst er du får målt så du undgår at din bandage går læk. Bruger du tætningsring kommer det sig ikke så nøje at få målt helt så nøjagtigt.
Men fremover vil standart spørgsmål fra læger og stomi sygeplejeske være hvad måler din stomi så du kan lige så godt måle indtil den har fundet sin faste str. Ikke sagt du skal måle hver dag men sådan en gang imellem.
Når har målet så er det en god ide at skrive det ned men også at vide det er helt normalt at ens dut ikke er cirkel rund. De kan have mange faconer og gå fra at sidde under huden til at være meget lange (som kaldes en prolaps) er længden på din stomi ændret pludselig så kontakt din læge.
Når du så har klippet din plade til så gem lige bagsiden 😉 for den er lavet af plastik og kan tørres af hvis der kommer vand på det kan de pap ikke fra producenten.

Dette indlæg blev udgivet i Stomi og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar